"Smilškaste" mājās


Nepieciešams: kaste/bļoda, 2 kg mannas, karotes/lāpstiņas, dažādi trauciņi, pudeles, burciņas, paklājiņš
Uzdevums: -
Vecums: no 1.5 g.
Aktivitātes laiks: 20 min

Iedvesmojoties no citu mammu blogiem un bēbīšskolā redzēto, realizēju ideju, ko gribēju ieviest jau sen. Kad konstatēju, ka mājās ir pieejami visi materiāli šai aktivitātei, to realizēju lieki nekavējoties. K vasarā ļoti patīk darbošanās smilškastē, tāpēc bija nedaudz skumīgi, kad, sākoties rudenim, smilšu kasti vairs nevarēja izmantot. Taču tagad jau divas dienas mums mājās ir pašiem sava mini "smilškaste".
Patiesībā šī ir lieliska sajūtu baudīšanas aktivitāte. Mazajām rociņām ļot patīk just smalkos mannas graudiņus, kā tie birst starp roku pirkstiņiem. Tāpat K ļoti patīk darboties ar karoti, lāpstiņu un trauciņiem. Viņš ber mannu no trauciņa citā trauciņā, aprok priekšmetus, iztukšo un piepilda. Vislabāk šai aktivitātei ir izmantot kasti, jo tas dod lielāku plašumu, taču mēs izmantojam bļodu, jo mums mājās bija tāda, kurai ir uzliekams vāks. Līdz ar to, kad aktivitāte ir beigusies, atliek tikai uzlikt vāku un gaidīt nākamo reizi, nebaidoties, ka tajā iekļūst putekļi, netīrumi, kaķis (kuram patīk rakāties mannas plašumos). Protams, jārēķinās ar tīrīšanas darbiem pēc šīs darbošanās, jo kaut gan K speciāli nebēra mannu ārā no kastes, tomēr darba procesā ik pa laikam kautkas mēdza izbirt (kas ir pavisam normāli, un nav vajadzības par to satraukties). Toties pēc tam ir iespējams iztīrīt grīdu, to darot kopā ar mazuli, kas dod papildus prieku bērnam.
Kopš esam ieviesuši šo aktivitāti, K par to ir sajūsmā - vairākas reizes dienā darbojas ar šo aktivitāti, vairs citas rotaļlietas gandrīz nemaz neinteresē. Un kādu dienu mums pat nācās palielināt kastes izmērus, jo K patīk arī ar kājām sajust "smilšano" sajūtu, viņš sēž kastē un darbojas. Kad šī aktivitāte apniks, ir iespējams to dažādot, izmantojot citus materiālus, piemēram, putraimus, rīsus, tos kombinējot.

Vairāk ideju: http://pinktower.weebly.com/saj363tu-materi257li.html
http://elainengfriis.blogspot.com/2011/08/montessori-acitivity-flour-sensory-box.html
https://mazaszvaigznes.wordpress.com/tag/sajutu-kaste/

Bērt ārā un iekšā

Darbarīki

Sajust

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru