Cilindru bloki


Nepieciešams: Montessori sajūtu materiāls "Cilindru bloki"
Uzdevums: katru cilindru ievietot tam atbilstošajā vietā
Vecums: no 2 g.
Aktivitātes laiks: 5-10 min

Montessori pedagoģijā viens no klasiskajiem sajūtu materiāliem, kurš ir arī viens no populārākajiem, ir cilindru bloki. Tie ir koka bloki - platformas ar iedobēm, kurās var ievietot cilindrus. Aktivitātes uzdevums ir katram cilindram atrast savu vietu un to tajā ievietot. Kopumā ir četri dažādi bloki - bloks Nr. 1: cilindriem ir divas dimensijas (diametrs palielinās, augstums paliek konstants), bloks Nr. 2: trīs dimensijas (diametrs palielinās, augstums palielinās), bloks Nr. 3: trīs dimensijas (diametrs palielinās, augstums samazinās), bloks Nr. 4: trīs dimensijas (diametrs paliek konstants, augstums palielinās). Ņemot vērā, ka K ir jaunāks par ieteicamo šīs aktivitātes vecumu, mēs sākumā nolēmām iegādāties tikai vienu bloku. Kā pirmo mums ieteica izvēlēties bloku Nr. 1, kur diametrs samazinās, taču augstums paliek konstants.
Jau kopš brīža, kad sāku interesēties par Montessori pedagoģiju, mani ļoti ieintereģēja šis materiāls. Tas attīsta spēju vizuāli atšķirt izmērus. Tāpat trenē acu-roku koordināciju, liek bērnam koncentrēties. Tāpat tas netieši sagatavo rakstīšanai - bērns pielieto pincetes tvērienu, izņemot vai ievietojot cilindrus. Arī kustību precizitāte tiek trenēta - ar laiku bērns spēs precīzi ievietot cilindrus ar vienu precīzu kustību, un netieši bērns tiek sagatavots arī matemātikai. Kā darboties ar šo materiālu, iespējams uzzināt šeit.
Dienā, kad iegādājāmies cilindru bloku, K bija sajūsmā par to - visu vakaru ik pa laikam to ņēma un ar to darbojās. Biju pārsteigta, ka viņam ļoti labi sanāca visu ievietot pareizi. Un interese par šo materiālu viņam nav mazinājusies - katru dienu vismaz vienreiz dienā pa kādām 5 minūtēm viņš darbojas ar cilindru blokiem. Tā kā K šis materiāls ļoti patīk un veiksmīgi padodas ar to darboties, pēc dažiem mēnešiem domājam iegādāties nākamo cilindru bloku, kuru varēs kombinēt kopā ar esošo.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru