Skaņu trauciņi


Nepieciešams: skaņu trauciņi, paplāte, trauks pāru saskaņošanai
Uzdevums: katram trauciņam atrast tādu pašu pāri, izmantojot tikai dzirdi
Vecums: no 3 g.
Aktivitātes laiks: 7 min

Montessori pedagoģijā kā viens no sensorikas materiāliem, kas nodarbina dzirdi, ir Montessori skaņu cilindri. Kā darboties ar šo materiālu, var uzzināt šeit. Oriģinālais materiāls ir no koka, taču, manuprāt pietiekami dārgs, lai meklētu alternatīvas. Tādēļ es šo materiālu izgatavoju pati, saglabājot šī materiāla principus. Šai aktivitātei ir nepieciešami 6 trauciņi (3 pāri), kurā ir ielikti dažādi priekšmeti, kas, tos kustinot, veido kādu skaņu. Lai izgatavotu šo materiālu, aptiekā nopirku 6 vienādus trauciņus, kuriem ir aiztaisāms vāciņš.
Tie bija caurspīdīgi, tāpēc man bija nepieciešama krāsaina un pietiekami bieza līmlenta, lai to aplīmētu un tiem nekas nespīdētu cauri (iegādājos celtniecības veikalā). Katru trauciņu aplīmēju ar līmlentu un katram pārim uz vāciņa uzlīmēju divas krāsas aplīšus (dzeltena un zila līmlenta). Trauciņa aizmugurē katram pārim uzlīmēju vienādu marķējumu kļūdu kontrolei. Katrā trauciņā ieliku skaņu priekšmetus: pirmajā pārī - 2 tējkarotes manna, otrajā pārī - 8 pupiņas, trešajā pārī - 1 vidēji liels akmens. Tie bija pietiekami dažādi, lai, tos kustinot, tie veidotu atšķirīgas skaņas. Turklāt trauciņu saturu var mainīt, kad bērns ir lielāks un izmantot dažādas grūtības pakāpes. 
Tad varēja sākties aktivitāte - katram skaņu trauciņam ar zilo marķējumu atrast tādu pašu trauciņu ar dzelteno marķējumu. Pāru saskaņošana notiek, trauciņus kustinot un klausoties to izraisītajās skaņās. K sākumā bija ļoti priecīgs par šo trauciņu izveidi, jo viņam ļoti patīk radīt dažādas skaņas, turklāt viņam ir ļoti attīstīta ritma izjūta. Tāpēc viņš tos izmantoja ritma un skaņu veidošanai. Bet pēc manas nodemonstrēšanas, kā notiek skaņu saskaņošana, viņš pats pareizi atrada pārus. Bet, ņemot vērā, ka K vecums šai aktivitātei vēl nav īsti piemērots, es ļāvu viņam pašam pēc sirds patikas ar šo materiālu darboties.

Vairāk ideju: http://musudienas.blogspot.com/2012_05_01_archive.html
http://mazaszvaigznes.wordpress.com/2012/03/27/skanu-traucini/






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru