Krāsu tāfelītes


Nepieciešams: Montessori krāsu tāfelītes: 3 krāsu kartiņu pāri - zils, sarkans, dzeltens
Uzdevums: sarindot vienādas krāsas tabuliņu pārus
Vecums: no 3 g.
Aktivitātes laiks: 5 min

Krāsu atpazīšana ir māka, kas veidojas ar laiku. Reiz, spēlējoties un krāmējot rotaļu klučus, sāku saukt krāsas, un K bija ļoti ieinteresēts, klausoties un skatoties uz dažādajām krāsām. Pēc tam uzzināju par Montessori krāsu mācīšanās metodi, kas man šķita ļoti piemērota bērniem un ērta vecākiem. Klasiskajā Montessori metodē tiek izmantotas krāsu tāfelītes, kuras ir izvietotas 3 kastītēs (pirmajā: 3 pāri, otrajā: 11 pāri, trešajā: 9 krāsas, katrai 7 toņi).
Vispirms interneta resursos (šeit un šeit) atradu šo krāsu tāfelīšu krāsu paraugus un gatavas kartiņas PDF formātā. Katru lapu izprintēju 2 eksemplāros, izgriezu kartiņas, pārlocīju pa līniju tā, lai tā ir krāsaina no abām pusēm un ielaminēju. Kartiņas bija gatavas. 
Es šai aktivitātei izmantoju klasisko Montessori krāsu kartiņu demonstrējumu (sk. šeit). Sākumā izmantoju pirmo kastīti, t.i. 3 pamatkrāsas. Nodemonstrēju, kā notiek krāsu pārīšu atrašana un pēc tam iedrošināju K pamēģināt. Man par pārsteigumu, K visus trīs krāsu pārīšus atrada pareizi. Arī pēc tam, mācot krāsas ar trīspakāpju lekcijas palīdzību, K krāsas atpazina. Pagaidām neesmu devusi viņam otro krāsu kastīti, taču drīzumā pamēģināšu, kaut gan zinu, ka K vecums neskaitās piemērots šādai aktivitātei, taču viņam viss ļoti labi padodas. Šī aktivitāte māca bērnam atšķirt krāsas, sniedz ieskatu par krāsu pasauli un dažādību, ļauj orientēties tajā. Tāpat šī aktivitāte sniedz redzes saasināšanu, sniedz iemaņas par sēriju rindas veidošanu, salīdzināšanu un analīzi, sagatavo mākslinieciskai daiļradei un pasaules dabas pētīšanai.


Galarezultāts

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru