Noslēpumainā kaste


Nepieciešams: kaste ar caurumu, dažādi priekšmetu pāri (2 bumbas, 2 karotes, 2 spēļu mašīnas u.c.)
Uzdevums: ar taustes palīdzību kastē atrast vienādos priekšmetus
Vecums: no 1.5 g.
Aktivitātes laiks: 10 min

Montessori pedagoģijā noslēpumainās kastes un maisiņi tiek plaši izmantoti, bērni ar tiem darbojas dažādos veidos. Arī mūsmājās bija kaste, kuru biju nolikusi malā, lai kaut ko no tās izveidotu. Un kādu dienu izveidoju noslēpumaino kasti. Kasti uztaisīju šādi: vispirms kastes augšpusē izgriezu apaļu caurumu tā, lai K tajā var ērti ielikt roku. Pēc tam no vaska drānas, kura ir pietiekami stingra, lai turētos taisni bez pamatnes, uztaisīju kastes pārklāju, lai bērns kastē nevarētu ielūkoties iekšā. Vaska drānas centrā pa apļa diametru vidū izgriezu krustiņu. Vaska drānu ar līmes palīdzību pielīmēju pie kastes, malas papildus nostiprināju ar izolācijas līmlentu. Kaste bija gatava, un varēja sākties aktivitāte.
Uzdevums bija ar taustes palīdzību atrast vienādos priekšmetus. Ja bērns ir mazs, nepieciešams kastē ielikt lielākus priekšmetus, un sākt tikai ar kādiem 3 vai 4 priekšmetu pāriem. Es kastē ieliku divus ābolus, 2 bumbas un 2 karotes.
Vispirms es visus parādīju K, un ieliku tos kastē, tad izņēmu vienu priekšmetu. K uzdevums bija ar taustes palīdzību atrast un izņemt tādu pašu priekšmetu,  kādu tikko izvilku es. Viņš izvilka kādu priekšmetu, paskatījās, vai tas ir tas pats, ko es izvilku un lika to atpakaļ kastē, ja nebija īstais. Tādā veidā viņam izdevās atrast visus pārus. Taču, mēģinot otro reizi, viņam padevās labāk, un viņš uzreiz izvilka īsto priekšmetu. Pēc tam K vēlējās pats kastes saturu papildināt ar jauniem priekšmetiem, un viņš izvēlējās savus gumijas reptiļus un kukaiņus, kurus ievietoja kastē, un visus vilka ārā, nemeklētjot pārus - šis aktivitātes veids viņam patika labāk. Šī aktivitāte dod iespēju bērnam mācīties atpazīt priekšmetus tikai ar taustes palīdzību. 




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru