Griešana ar nazi


Nepieciešams: galda nazis, dēlītis, mīksti dārzeņi griešanai
Uzdevums: ar naža palīdzību sagriezt dārzeni
Vecums: no 1.5 g.
Aktivitātes laiks: 10 min

Pirms kāda laika, esot ciemos, pie svētku galda, ļāvu K (1g. 8mēn.) darboties ar galda nazi, kad viņš pats centās sagriezt savu ābolu. Daži no tajā brīdī klātesošajiem bija izbrīnīti, ka es ļauju tik mazam bērnam darboties ar nazi. Taču mani šis izbrīns pārsteidza, jo jau kopš apmēram 8 mēnešu vecuma mēs esam ļāvuši K iepazīt šo galda instrumentu, un es nekad nebiju iedomājusies, ka to vajadzētu neļaut, ņemot vērā, ka galda nazis ir noapaļots un nav ass.
Itin bieži arī ikdienā K izmanto nazi, lai kaut ko sagrieztu, uzsmērētu sviestu vai mīksto sieru utt. Kad vecāki vēlas iepazīstināt ar šo galda priekšmetu, nepieciešams vispirms to nodemonstrēt - kā notiek griešana. Pēc tam jāiemāca bērnam, kā pareizi turēt rokās nazi, un pēc tam jau seko pats griešanas process.
K to visu apguva ļoti ātri un veiksmīgi. Pašā sākumā viņš drīzāk ar nazi bakstīja, taču palēnām ir iemācījies griezt. Šī darbošanās trenē roku motoriku un attīsta izpratni par labiem ēšanas paradumiem. Šīs iemaņas vēlāk noderēs sadzīvē. Gribu iedrošināt ikvienu vecāku - ļaut bērnam pašam darboties, ja vien tas neapdraud viņa veselību un dzīvību! Bērni no tā visa gūst lielu prieku!

Vairāk ideju: http://ligakrista.blogspot.com/2012/01/dodiet-tacu-berniem-nazus.html
http://elainengfriis.blogspot.com/2011/03/montessori-activity-cutting-fruits.html




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru